Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Nederlaag voor May: Brexit-deal weer massaal weggestemd

De Brexit-deal van Theresa May is ook bij de tweede poging massaal weggestemd door het Britse Lagerhuis. Er stemden 391 parlementariërs tegen en 242 voor. Ze kreeg wel iets meer steun uit haar eigen Conservatieve Partij dan bij haar vorige nederlaag.

Nu de deal van May is afgewezen volgen vandaag en morgen nog twee andere belangrijke stemmingen. De inzet van de eerste stemming is steun voor een no deal-Brexit. De tweede stemming gaat over wel of geen uitstel van de Brexit.

May zou zich bij de verwachte afwijzing van de no deal-Brexit gedwongen kunnen zien de zaken uit handen te geven aan het Britse parlement. Dan komt een zachte Brexit weer in beeld, mogelijk inclusief een permanent lidmaatschap van de Europese douane-unie. Ook valt dan niet uit te sluiten dat de premier weer onder grote druk komt te staan om af te treden.

Lees meerWie volgt Theresa May op? Deze 11 namen worden genoemd

2. Peilingwatch Eerste Kamer: GroenLinks en Forum voor Democratie worden de grote winnaars

Het kan bijna niet anders of de coalitie verliest volgende week woensdag zijn meerderheid in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de Peilingwijzer, die is gebaseerd op peilingen van Ipsos/EenVandaag en I&O Research. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie leveren samen ongeveer 11 zetels in. Grote winnaars worden waarschijnlijk GroenLinks (+5 zetels) en Forum voor Democratie (+8 zetels).

3. Het klimaatakkoord is doorgerekend: kan Nederland de uitstootdoelen halen?

Planbureaus CPB en PBL presenteren vandaag hun doorrekeningen van het voorlopig klimaatakkoord. Daaruit moet blijken of de maatregelen die zijn bedacht door de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties voldoende zijn om internationale klimaatdoelen te halen. Ook wordt duidelijk wat dat de burger gaat kosten.

Haagse bronnen melden tegen de NOS dat uit de doorrekeningen zou blijven dat de industrie nog te weinig bijdraagt. Het kabinet zou daarom toch neigen naar een CO2-belasting voor bedrijven.

4. Boeing 737 MAX moet in de hele EU aan de grond blijven na vliegramp

De Boeing 737 MAX 8 en MAX 9 moeten voorlopig in de hele Europese Unie aan de grond blijven, ook in Nederland. De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft dat besloten naar aanleiding van de vliegramp in Ethiopië afgelopen weekend.

Maandagavond meldde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) al dat ze de toestellen zou weren uit het Nederlandse luchtruim. Ze zei "geen enkel risico" te willen nemen. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België sloten hun luchtruim ervoor. Diverse luchtvaartmaatschappijen als TUI, Turkish Airlines en Norwegian Air hadden al besloten hun vliegtuigen aan de grond te houden.

5. Dieselschandaal? Audi heeft prima uitgangspositie voor elektrische toekomst

De Nederlandse baas van Volkswagen-dochter Audi heeft alle vertrouwen in de toekomst van het premium automerk. In een interview met het Financieele Dagblad zegt Bram Schot dat het dieselschandaal het bedrijf wel eventjes heeft verlamd, "maar je moet er niet te lang in blijven hangen." De klanttevredenheid bij Audi is volgens Schot hoog. Het merk heeft technisch een sterke reputatie en staat bekend als sportief en dynamisch. "Eigenlijk worden we alleen nog beperkt door ons voorstellingsvermogen."

6. Vier keer zwaardere boete voor illegaal woning verhuren

Als het aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt, worden woonfraudeurs vier keer zwaarder beboet. Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister heeft ingediend. Wie tegen de regels een huis verhuurt, kan een boete van maximaal 83.000 euro krijgen. Nu is dat maximaal rond de 20.000 euro.

Het gaat bijvoorbeeld om (koop)woningen die via Airbnb vaker worden verhuurd dan toegestaan en om sociale huurwoningen die aan de woningmarkt worden onttrokken omdat ze illegaal worden onderverhuurd. Die laatste groep verhuurders kan een zwaardere straf verwachten.

7. Shell wil het grootste stroombedrijf ter wereld worden

Oorspronkelijk was energiereus Shell vooral een oliebedrijf, dezer dagen zet Shell zwaar in op aardgas, maar in 2030 wil Shell het grootste stroombedrijf ter wereld zijn. Dat zegt directeur Maarten Wetselaar van de tak voor 'aardgas en nieuwe energie' tegen zakenkrant The Financial Times. Shell geeft hiermee aan dat het wel degelijk gaat meebewegen met de omslag naar duurzame energie.

8. Supermarkten hebben grote moeite met het vinden van managers

Dat de arbeidsmarkt krap is weten we al, maar vooral supermarkten blijken daar last van te hebben. Ze hebben de grootste moeite om managers te vinden. Twee op de drie vacatures voor die functie staat langer dan twee maanden open, schrijft De Telegraaf op basis van een analyse van vacaturesite Indeed. Het is daarmee de moeilijkst te vervullen functie van dit moment.

9. Roemeense bende jat op grote schaal pistachenoten in Oost-Nederland

Uit supermarkten in vooral het oosten van Nederland worden de laatste weken massaal pistachenoten gestolen. Volgens de politie en Detailhandel Nederland gaat het om een Roemeense bende die steelt in opdracht. De laatste twee weken is dertien keer aangifte gedaan van diefstal door de ‘pistachebende’, schrijft het AD.

10. Politiek valt wéér over beloning Matthijs van Nieuwkerk

Minister Arie Slob voor Media is de discussie over te hoge salarissen bij de publieke omroep helemaal zat en wil opheldering van de NPO. Dat zegt hij na een artikel van De Telegraaf, waarin stond dat DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk via een speciale constructie tonnen extra boven op zijn gewone salaris blijft verdienen.

Volgens zijn omroep BNNVARA houdt Matthijs van Nieuwkerk zich aan alle regels, maar toch wil minister Slob opheldering. Overigens gaat het niet om een nieuwe truc. Zo heeft Jeroen Pauw een belang in productiemaatschappij TVBV die zijn talkshow Pauw maakt, en krijgt op die manier een deel van de opbrengst.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: